ceturtdiena, 2016. gada 16. jūnijs

Nevienmērīgais optimisms

Pirmais solis valsts budžeta plānošanas procesā ir ekonomikas attīstības prognozēšana tuvākajiem gadiem, t.sk. iekšzemes kopprodukta pieaugums, inflācijas lielums u.c.. Tas, cik daudz naudas valsts spēs iekasēt budžetā, ir tieši atkarīgs no tā, kā attīstīsies ekonomika, respektīvi, cik aktīvi attīstīsies ražošana un pakalpojumi, cik cilvēku valstī tiks nodarbināti utt..

Kad ekonomikas attīstības prognozes ir veiktas, ir iespējams novērtēt, cik lielus nodokļu ieņēmumus valsts būs spējīga gūt konkrētajā gadā pie konkrētā ekonomikas attīstības scenārija – piemēram, pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi ir tieši atkarīgi no prognozētās ražošanas un pakalpojumiem, iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas – no nodarbināto iedzīvotāju skaita utt..

Latvijas ekonomikas attīstību prognozē vairākas vietējās un starptautiskās institūcijas. Šoreiz apskatu Finanšu ministrijas, Eiropas Komisijas un Starptautiskā valūtas fonda prognozes un to izmaiņas laika gaitā. Kā apskatāmo parametru ņemu nominālā IKP pieaugumu – tieši nominālais IKP ir valsts budžeta plānošanai svarīgākais makroekonomiskais indikators, jo, vispārīgi runājot, tas kalpo par bāzi iekasējamajiem nodokļiem budžetā.

Saliekot grafikos katras no minēto institūciju prognozēm, iegūstu šos līdzīgā izskata attēlus.



Protams, tie nav identiski, bet lielos vilcienos (šajā gadījumā to sanāk teikt pat visnotaļ tiešā šī vārda nozīmē) līdzība ir neapstrīdama. Diemžēl Eiropas Komisija nepublicē prognozes tālāk kā 2 gadiem uz priekšu, bet pieļauju, ka arī tai līkņu turpinājumi būtu līdzīgi Finanšu ministrijas un Starptautiskā valūtas fonda līknēm. Vismaz 2016. un 2017. gadiem līdzība ar pārējo divu institūciju prognožu līknēm ir izteikta. Ko mēs no tā varam secināt?

Atkarībā no tā, vai skatām grafikus horizontālajā vai no vertikālajā plāksnē, varam secināt divas lietas:
Horizontāli: prognozētājiem labpatīk domāt par nākotni optimistiski. Turklāt optimisms visstraujāk aug jau nākamajam tuvākajam gadam, t.i., gadam, kas seko aiz tekošā gada. Tātad, sanāk, ka tieši šobrīd diez kas nav, bet jau pavisam drīz situācija uzlabosies un nostabilizēsies jaunajā, uzlabotajā veidolā.

Vertikāli: pēdējā brīdī prognozētāju viedokļiem ir tendence kļūt piezemētākiem tuvākajam prognožu periodam. Kā redzams līknēs, 2016. gadam lēciens lejup no 2016. g. februāra prognozes uz jūnija prognozi ir vislielākais, 2017. gadam šis lejupvērstais lēciens ir mazāks, bet 2018. un 2019. gadiem – varētu teikt, nebūtisks. Tie gaida 2017. gadu, lai varētu baudīt “brīvo kritienu” lejup.

Bet var jau būt (un cerams), ka es kļūdos, un prognožu korekcijas samazinājuma virzienā turpmāk vairs nebūs nepieciešamas.

Ar sveicieniem,
Elīna V.