sestdiena, 2018. gada 8. decembris

Tehniskais budžets atvērts dāvanām

Ir laiks, kad cilvēce, tuvojoties Saules pagriezienam, pakāpeniski nonāk miera brīdī. Taču tas nenotiek šobrīd manā darba sfērā. Šķiet tā turpina savu trauksmaino un šobrīd arī gana dīvaino griezi savā orbītā. Filosofisks ievads, jo galu galā ir nedēļas nogale, vai ne?

Tomēr tālāk nav nekā no filosofijas – ir lēmumi un no tiem izrietošie skaitļi, kas mulsina un rada neizpratni. Kā jau mūsdienu domātāji pavisam nesen atzīmē – Saeimai ir tiesības uz laiku formējot Valdību. Dzīve ar to neapstājas un tehniskais budžets nākamajam gadam ir palaists. Ko tas nozīmē no fiskālās disciplīnas puses?

Vispirms jāatgriežas kāds solis atpakaļ. Uz to brīdi, kad Latvija sagatavoja un nosūtīja uz Eiropas Komisiju vispārējās valdības budžeta plānu 2019. gadam. No šī plāna bija skaidrs, ka 2019.gads nerādās vienkāršs. Bija skaidrs, ka jau iepriekšējā gadā pieņemtie plāni ap vidējo termiņu būs jāprecizē, pie kam – uz leju. Īsāk sakot – 2019. gada valsts budžeta izdevumi bija jāpiebremzē par vairāk par 100 milj. eiro un nevarēja būt diži runas par to, ka ir telpa kādiem jauniem tēriņiem. Finanšu ministrija š.g. 28. novembrī arī prezentēja Saeimai šo provizorisko negatīvo fiskālo telpu. 

Lai varētu piefiksēt šos 2019. gada izdevumu griestus, Padome aicināja Saeimu šo ciparu iekļaut pagaidu budžetā, lai ir kāds fiskālais orientieris, ap kuru turēt izdevumus. Tomēr juridiski gramatiskā kļūda mūsu pieteikumā (un noteikti ne pirmā, ne pēdējā) bija tas iemesls, kāpēc uz šo aicinājumu nesaņēmām atbalstu. Vai nu tā bija? Ir saprotams, ka noraidot šo priekšlikumu Finanšu ministrija ieguva brīvas rokas lemšanā, taču – vai izdevumu līmeni varēs noturēt, kad būs jāpieņem patstāvīgais budžets – atbilde ir viennozīmīga – nē, nevarēs. 

Šonedēļ mūsu suverēns gāja tālāk, atbalstot iekļaut Likumā par budžetu un finanšu vadību konkrētu finansējumu konkrētai nozarei. Padome nosūtīja savu viedokli uz Saeimu, pasakot, ka šādi nav ievērota nedz Satversme, kas prasa katram papildu izdevumu pasākumam pretī rast ieņēmumus, nedz notika pārbaude pret to, ko šādi izdevumi nozīmē pret mūsu deficīta un parāda līmeņiem, ja skatās pret Stabilitātes un izaugsmes paktu. Vienvārdsakot – mēs esam Saeima un mēs darām visu, kā jūtam [un jūtam, ka nauda aug kokos]. Varbūt tad lūdzu nākamais solis ir apstiprināt laika prognozes? Ai, šeit pārteicos – bija šonedēļ Saeimā priekšlikums apstiprināt makroekonomikas prognozes (ne laika prognozes). Taču līdzība manuprāt ir vietā. Mēs būtu pirmā valsts, kuras parlaments piemirst par to, ka eksistē plānošanas secība – makroekonomikas prognozes, ieņēmumu un izdevumu prognozes, un budžets tad jau kā izrietošais gala produkts. Nemaz nerunājot par to, ka ekonomikas teorijā pēc makroprognozēm, jau pieslēdzas mikroprognožu [tirgus elastību, u.t.t.] analītiķi, kas tālāk būvē ieņēmumu pusi u.t.t. 

Jā, man pietrūkst drosmes retorikā, jo burtiski apstulbstu pie priekšlikumiem, kuri iet pretēji tam, ko nosaka ekonomikas zinātne (gan mikro, gan makro) per se. Droši vien tā arī būs, ka spēju vien rēķināt un vēlāk arī kopsavilkt rakstveidā. Tāpēc arī uzskatīju par savu uzdevumu uzrakstīt šo ierakstu, ar aicinājumu saprast, ka katri jauni izdevumi – vienalga, kurā likumā tos sapņaini var iekļaut – drīkst parādīties vien tad, ja ir pretī jauni ieņēmumi vai arī kādi citi izdevumi tiek samazināti. Pretējā gadījumā aug deficīts un ar to kopā mūsu valsts parāds.

Nākamajā gadā daudz noteiks tas, kā Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji izmantos to, ko dod jaunā nodokļu reforma [jā, jā, atkal ekonomikas teorija jeb uzvedības ekonomika]. Vai galā sanāks kāds oiks, ko paķers negodprātīgie (lai arī ideja bija zaļās enerģijas atbalsts), vai tomēr spēsim iziet no ēnām un tā dodot atbalstu budžetam jeb pensionāriem, skolotājiem, ārstiem, policistiem, tiesnešiem u.t.t.  

Lūdzu kopīgi atcerēties, ka, nodzīvojot pirmos mēnešus ar tehnisko budžetu jeb dāvanu budžetu, atlikušo gadu būs jau jāplāno ar milzīgu taupību, uz kuru gatavība ir vēl mazāka. Tik atgādinot vēlos teikt vēl, ka abas mūsu kaimiņvalstis to var – viņu budžetu plāni nākamajam gadam ir ar pārpalikumu, taču tas nav par mums. 

Ar sveicieniem,
Dace