trešdiena, 2019. gada 22. maijs

Pārmaiņas [vēl] lielākai vērtībai


Parasti šajā emuārā ieraksti nāca impulsa kārtā un tapa pārdesmit minūtēs. Ļoti jau negribētos šoreiz savādāk, un tāpēc centīsimies kā ierasts – īsi. Vai sanāks? Redzēsim. J Pēc rakstīšanas varam teikt – jā, tā arī sanāca.

Ko šoreiz vēlētos teikt? Vismaz divas labas lietas: (i) pārmaiņas uz labu un (ii) vai mūsu izmaksas attaisno rezultātus [jeb value for money (angļu val.)] – citējot nesenu atskaiti par iestādes darbību.

Pirmais aspekts ir par to, ko izsludinot vakanču konkursus, man uzdeva seni kolēģi – kas lūdzu notiek? Kas labs mainās? Ar kolēģi Elīnu Lucku esam daudz ap šo domājušas, un tāds īss mūsu darbu secinājums un vienlaikus vēlējums nākamajiem: "Nedrīkst strādāt pa vecam". Iepriekšējā Padomes starpziņojuma 4. nodaļā [20.lpp.] ar laipnu Padomes atļauju izpūtām visas sāpes par to administratīvo slogu, kas ar gana garām cīņām vienalga palika uz Padomes sekretariāta pleciem. Tāpēc aizejam ar vislabāko cerību un lūgumu nākamajiem nogrūst prom kalpības spaidus un vēl vairāk audzēt fiskālās disciplīnas vērtību. It īpaši jau, ka tehniskajam nodrošinājumam pat ir juridiska bāze – Fiskālās disciplīnas likuma 31. panta otrā daļa šo uzdevumu ir devusi Finanšu ministrijai. Šeit tikai jāatrod kopsaucēji starp FM un Valsts kontroles kolēģiem, atļaut mums šo palīdzību nodrošināt.

Otrā lieta šajā ierakstā ir no pavisam nesenas atskaites Finanšu ministrijai par Padomes darbības rezultātiem, bija arī ailīte par to, vai mūsu izmaksas (tāme ar 198,6 tūkst. eiro gadā pieejama šeit) attaisno sasniegtos rezultātus. Kā diskusijā ar gudru Finanšu ministrijas kolēģi varējām pasmaidīt – kas uzskaitīs tos ietaupījumus budžetā, ko ir devusi Padome sniedzot savus ziņojumus, aizrādījumus, rekomendācijas? Viens spilgts piemērs bija tālā 2017. gadā kopā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā organizētais seminārs par nodokļu reformas priekšlikumiem, kas palīdzēja kopā mainīt domas un nedaudz ievirzīt reformu tuvāk nevienlīdzības mazināšanas jautājumiem, arī padarīt to mazāk dārgu; cits nesens piemērs par Padomes aicinājumu [starpziņojums par Latvijas Stabilitātes programmu 1.2. nodaļā 9.lpp.] precizēt vidēja termiņa budžeta pamatscenāriju, un objektīvi tajā iekļaut reformas izmaksas, nevis tās izņemt ārā no strukturālās bilances dēļ tā, ka tā ir vienreizēja efekta parādība.

Apvienojot abus aspektus tik vēlētos teikt, ka Padomei ir milzu value for money un lūdzam ļaut jaunajam un lieliskajam sekretariātam nomest administratīvā sloga važas un vēl vairāk celt šo vērtību.

Ar sveicieniem un pateicību par sadarbību,
Elīna L. un Dace

P.S. Mums jautā, ko Jūs tagad un ko pēc tam? Tagad – vēl kārtīga nedēļa padarīt ierastos darbus un arī to, lai saimniecība godam pāriet no vienām rokām nākamās. Pēc tam – jā, jā, esam abas pieteikušās uz nākamā darba sapņu vakancēm un ceram uz to labāko. Un kā mūsu foršais priekšsēdētājs Jānis Platais bieži saka: "Visiem viss būs labi!". Tā ir.
P.P.S. Vēl – no Vecgada apņemšanās – šobrīd vien nav izdevies pacīnīties ar juridisko skaidrojumu budžeta automātisko griestu izmaiņām, pārējais ir laimīgi izdevies. Taču – plāni rodas katru dienu, un jaunajai komandai profesionālie un lieliskie izaicinājumi arī būs katru mīļu dienu. Turam buras!