trešdiena, 2016. gada 18. maijs

0,1% ir labāk par 0,5%

Šodien Eiropas Komisija publicēja kopsavilkuma ziņojumu par Latvijas Stabilitātes programmu 2016./19.gadam un par Latvijas Nacionālo reformu programmu.

Pavasarī vērtējot Stabilitātes programmas priekšlikumus, Fiskālā padome saglabāja tādu pat viedokli par veselības reformas novirzēm kādu tā sniedza 2015.gadā, t.i. atturoties vērtēt reformu kvalitāti, bet informējot, ka Latvijas Fiskālās disciplīnas likums neparedz tiešas atkāpes no likumā nospraustā budžeta deficīta apmēra šādai strukturālajai reformai.

Eiropas Komisija bija pielaidīgāka (pamatojumu varējām lasīt arī nesen no jauna izdotajā rokasgrāmatā par fiskālajiem nosacījumiem), un arī līdzīgi kā jau iepriekšējā gadā atbalstīja Latvijas Valdības priekšlikumu. Deficīta novirze tika vērtēta pret Eiropas fiskālās disciplīnas vienotajiem nosacījumiem (Māstrihtas kritēriji), un šogad Valdības ierosinātajai novirzei jau bija iespējas Māstrihtas kritēriju robežās, t.i. ja ne prasītie 0,5%, tad vismaz 0,1% deficīta "pagarinājums" 2017.gadam ir atbalstīts.

Nav grūti prognozēt tālāko budžeta plānošanu…. Taču, vai veselības reformas dos ieplānoto ilgtspējas efektu un nākamajām paaudzēm līdz ar to palīdzēs dzēst kādu daļu parāda? Lai to atbildētu, rudenī būs jāskaita ne vien cāļi, bet arī jāredz konkrēti veselības nozares plāni (ar fiskālo ietekmi), lai vēlāk varam pārliecināties, vai Valdības apņemšanās tiek īstenotas kā iecerēts.

Ar sveicieniem,
Dace