piektdiena, 2018. gada 30. marts

[video] Fiskālie nosacījumi: pārmantojamības nosacījums


Trešais video sērijā par Latvijas skaitliskajiem fiskālajiem nosacījumiem, izmantojot MS Excel tabulas.

Turpinājumā video skripts:

Trešais skaitliskais nosacījums, kas ir Latvijas rīcībā, ir pārmantojamības nosacījums. Jāsaka, ka tas ir visvienkāršākais nosacījums – vismaz pēc aritmētiskajām darbībām visvienkāršākais. Šeit svarīgākais būtu piefiksēt sākuma punktu, t.i. tieši precīzo informāciju, kas ir brīdī, kad tiek pieņemts kārtējais vidēja termiņa budžeta ietvara likums.

Līdzīgi kā arī iepriekšējo divu – strukturālās bilances un izdevumu pieauguma nosacījumu gadījumā – arī pārmantojamības nosacījums jau savā nosaukumā pasaka galveno. Šis nosacījums rūpējas par to, lai tiktu ievērots iepriekš pielīgtais – jeb mūsu Saeimā budžeta ietvara likumā nolemtais.

Taču – praksē nav tik vienkārši un arī šī nosacījuma gadījumā, ir savas likumā noteiktās atkāpes. Neskatoties uz to, ka jāmanto iepriekšējā likumā pieņemtais apmērs, dzīvē norit dabiskas korekcijas, piemēram, mainās pieņēmumi par bezdarbnieku skaitu, pensionāru skaitu, jauno māmiņu skaitu, valsts parāda maksājumu apmēru, ES budžeta iemaksu apmēru. Un tas ir tikai pašsaprotami, ka šīs pārmaiņas jāpieskaita vai jāatņem no iepriekš pieņemtajiem izdevumu apmēriem.

Juridiski tas ir precīzi noteikts Fiskālās disciplīnas likuma 5. panta pirmajā daļā.

Kā tas izskatās fiskālās disciplīnas uzrauga praksē? Fiskālās disciplīnas uzraudzības ziņojuma pielikumā ir MS Excel tabulas, kur ietverts arī pārmantojamības nosacījums.

Pirmajā rindā redzam to skaitli, kas izriet no iepriekšējā gada budžeta plāna. Šeit aizejam uz konkrētu budžeta ietvara likumu, kur redzam noteikto apjomu, piemēram, 7 240,3 miljonus eiro –gan likumā, gan arī šeit mūsu aprēķinu tabulā.

Otrajā rindā ir kopsumma, par kuru tiks precizēts iepriekšējā gada skaitlis, atbilstoši Fiskālās disciplīnas likuma 5. panta pirmās daļas apakšpunktiem.

Redzot blakus šīs divas kolonas – Finanšu ministrijas un Fiskālās padomes skaitļus – Jūs varētu jautāt – kāpēc tās atšķiras? Jautājums atkal ir vietā. Atšķirības veidojas no tā, kā tiek piefiksēts likuma pieņemšanas brīdis. Diemžēl jau janvāra budžeta atskaites tabulas ietver grozījumus, un ir svarīgi piefiksēt tieši to informāciju, kas izriet no pieņemtā likuma.

Un tā – no Fiskālās disciplīnas likuma 5. panta pirmās daļas izriet 10 šādi punkti:

1. Lielākai pārskatāmībai pirmais un otrais punkts, kas attiecas uz sociālās jomas izdevumu pārmaiņām, ir izvērsts lielākā detalizācijas pakāpē. Tātad – vispirms pamatbudžeta pozīcijas, kas skar sociālo pabalstu un pensiju saņēmēju skaita pārmaiņas. Redzam aplēses, kā periodā kopš likuma pieņemšanas ir mainījies – palielinājies vai samazinājies – valsts sociālo pabalstu saņēmēju, izdienas pensijas saņēmēju, pensijas piemaksu saņēmēju, bēgļu pabalstu saņēmēju un militārpensiju saņēmēju skaits.

2. Speciālā budžeta pozīcijas, kas skar pensijas un pabalsta saņēmēju skaita, kā arī vidējā pabalsta apmēra pārmaiņas. Šajā punktā svārstības parasti ir lielākas nekā pirmajā, jo iet runa par valsts pensiju saņēmējiem, bezdarba un darba negadījumu pabalstu saņēmējiem, kā arī invaliditātes, maternitātes un slimības pabalstu saņēmējiem.

3. Pārmaiņas, kuras lielākoties diktē inflācija – izmaiņas maksas pakalpojumu cenrāžos.

4. Ja periodā ir notikuši neplānoti izdevumi saistībā ar Satversmes 62. pantā noteikto (citiem vārdiem kara stāvoklis) vai kāda nelāga dabas katastrofa. Līdz šim šajā punktā nav bijuši izdevumi. Vienlaikus šādas ligas pieļauj arī iespēju atkāpties no bilances nosacījuma (šeit redzam atsauci uz Fiskālās disciplīnas likuma 12. pantu).

5. Pārmaiņas, kas bijušas saistītas ar tiesu izdevumiem. Jāsaka, ka arī šajā punktā nav bijuši ietverti izdevumi, kas zināmā mērā liecina par to, ka šī joma līdz šim ir bijusi stabila un gana precīzi prognozēta jau budžeta izstrādes procesā. Vienlaikus, protams, tiesu statistika ir publiski pieejama tiesu datubāzēs un ļauj katram vērtēt šos izdevumus un to iespējamās izmaiņas.

6. Pārmaiņas, kas saistītas ar izdevumiem Eiropas Savienības un starptautiskajos projektos.

7. Pārmaiņas valsts parāda apkalpošanā, kas ir Valsts kases kompentences jomā, un tas nozīmē tikai centrālās valdības parādu, neskaitot klāt, piemēram, pašvaldību parāda apkalpošanas riskus. Taču zinām, ka pašvaldību aizņēmumu kopējo palielinājuma ierobežojumu ik gadu nosaka budžeta likumā.

8. Pārmaiņas, kas saistītas ar iemaksām ES budžetā un citu starptautisko sadarbību.

9. Šeit punkts, kas ļauj paredzēt izdevumus, ja rodas kādi iepriekš fiskālo risku deklarācijā neapzināti fiskālie riski vai arī iespējams tādi, kas nav pietiekamā mērā novērtēti un kvantificēti, kā piemēram, publiskās privātās partnerības projektu vai banku risks.

10. Pārmaiņas saistībā ar izdevumiem normatīvo aktu pieņemšanas jomā. Arī šajā punktā nav bijuši iepriekš fiksēti izdevumi.

Pārmantojamības nosacījumā vēl ir divi posteņi, kas tiek piesummēti pie iepriekšējā gada izdevumu apjoma un kas nav tiešā veidā saistīti ar valdības lēmumiem.

Pirmkārt, tie ir Eiropas fondu izdevumu izlīdzinātais apmērs un, otrkārt, arī valsts parāda apkalpošanas izlīdzinātie izdevumi atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai metodoloģijai (pieejama šeit).

Un tā – ir iegūts pieļaujamais budžeta izdevumu apmērs atbilstoši trešajam nosacījumam.

Pats pēdējais aprēķina punkts saistībā ar skaitliskajiem nosacījumiem ir stingrākā nosacījuma izvēle. To redzam šī paša MS Excel pirmajā tabulā katra uzraudzības ziņojuma pielikumā.

Pateicamies par Jūsu interesi un uzmanību.

Ar sveicieniem,
fiskālo nosacījumu grafomāne Dace
P.S. Šeit ir arī pieejams iepriekšējais emuāra ieraksts 2016.gadā par pārmantojamīabs nosacījumu.