svētdiena, 2018. gada 15. jūlijs

2017. gada reālā IKP prognoze un faktiskā izpilde – prognožu noviržu novērtējums

Līdz ar 2018.gada februāra makroekonomisko prognožu, ko izstrādā Finanšu ministrija, saskaņošanu, Fiskālās disciplīnas padome pirmo reizi pauda viedokli par nepieciešamību arī Latvijā uzsākt izstrādāt un publicēt izvērstu makroekonomisko prognožu izpildes novērtējumu analīzi, ar mērķi samazināt nenoteiktības fiskālās politikas plānošanā, un kā tas ir noteikts arī direktīvā par prasībām budžeta ietvariem.

Kā zināms, makroekonomikas prognoze ir pamatā budžeta izstrādei, tā aptver virkni rādītāju un novirzes to reālā izpildē ietekmē turpmāku valsts budžeta plānošanu. Makroekonomisko prognožu noviržu analīze ir nozīmīga prognožu precizitātes uzlabošanā, to pierāda arī lielais skaits valstu, kas šādus izvērtējumus jau veic, starp labās prakses piemēriem minamas tādas valstis kā Lielbritānija, Zviedrija, Spānija, Somija.

Kā liecina dati par 2017. gada prognozētā un faktiskā reālā IKP pieauguma komponentēm, privātā patēriņa pieaugums Latvijā salīdzināmajās cenās par 1,7 procentpunktiem pārsniedza prognozēto – attiecīgi tā devums reālajai IKP izaugsmei bijis par 2,6 procentpunktiem lielāks. Šis privātā patēriņa pieaugums balstījās uz preču un pakalpojumu importu – par to liecina šī rādītāja negaidīti lielā izaugsme – 9,2% ikgadējais pieaugums, turklāt tas ir par 4,1 procentpunktu lielāks kā prognozēts.

Fiskālās disciplīnas padomes rīcībā nav pietiekami garas datu laika rindas, lai izvērstu makroekonomisko prognožu precizitātes analīzi, ņemot vērā salīdzinoši neseno sadarbības ar Finanšu ministriju uzsākšanu (kopš 2016. gada pavasara). Taču ir skaidrs, ka šādu IKP komponenšu ikgadēja analīze sniegtu izpratni, vai, piemēram, kādas no IKP komponentēm prognožu novirzes ir sistemātiskas, t.i. ik gadu faktiskā izpilde pārsniedz (vai nesasniedz) prognozētās vērtības.

Vienlaikus, papildus šāda līmeņa summāro makroekonomisko rādītāju analīzei, makroekonomikas prognožu noviržu novērtējumā būtu nepieciešams padziļināti analizēt arī tādu pieņēmumu izpildi kā prognozētās demogrāfiskās, darbaspēka tirgus, produktivitātes izmaiņas, izmaiņas algu fondā un mājokļu cenās u.c.

Ar sveicieniem,
Agnese
SIA "Ernst & Young Baltic"