trešdiena, 2016. gada 18. maijs

Apturēt vai motivēt?

Strādājot pie aptaujas par nodokļu kultūru, atkārtoti izlasīju ESAO publikāciju par nodokļu maksātāju uzvedību. Šo dokumentu var uztvert par sava veida rokasgrāmatu, kurā sniegti dažādi ieteikumi, lai sekmētu “voluntary compliance” (kontekstuāli te runa ir par labprātīgu nodokļu maksāšanu).

Protams, tiek minēti arī dažādi pasākumi un prakses, kas atturētu cilvēkus un uzņēmumus no likuma apiešanas, taču uzsvars tiek likts uz atbilstošu normu un principu kultivēšanu, kas cilvēkos raisītu pozitīvu attieksmi pret nodokļiem.

Deterrence works better than no incentives at all. But personal norms and social norms are far more influential than deterrent factors.
OECD (2010: 35)

A strategy solely based on deterrence can have major drawbacks and does not necessarily result in improved compliance behaviour and can even result in less compliance.
OECD (2010: 39)

Citiem vārdiem sakot, par nodokļu nemaksāšanu ir nepieciešamas sankcijas, taču ilgtermiņā lētāk un efektīvāk ir sekmēt prosociālu uzvedību un ierobežot cilvēku vēlmi nodokļus apiet. 

Šajā kontekstā arī nelielas pārdomas. Runga visiem ir skaidra - saķeršanās ar Valsts ieņēmumu dienestu. Bet kas tieši ir burkāns?

Ar sveicieniem,
Emīls